Vím že nic nevím


Jak funguje kalkulačka ?

03.03.2012 11:14

 

Při pátrání v okolí a zjišťování jak tedy tyhle obyčejné kalkulačky fungují jsem dostával velmi podobné odpovědi: no je tam prostě mikroprocesor... Jenže to není tak docela pravda - ne vždy.

Mikroprocesory v pravém slova smyslu (s instrukční sadou, registry, čítačem programu, pamětí pro program a data...) jsou použity především v tzv. vědeckých kalkulátorech, tedy v těch, co obsahují rozšířené matematické funkce, jako jsou goniometrické funkce, exponenciální funkce, logaritmy atd.- O téhle svojí větě už začínám, po dalším studiu, pochybovat.

Obyčejné kalkulačky s funkcemi sčítání, odčítání, násobění a dělení, případně procenty, mikroprocesor NEobsahují. Pátrání na internetu bylo velmi těžké, protože články pojednávající o funkci kalkulaček se zaměřují především na funkci displeje a klávesnice a samotné početní funkce jsou zpravidla velmi odbyty odkazem na ten černý čtvereček s mnoha vývody - a v něm se to prý nějak počítá. V lepším případě jsou vysvětleny základní logické funkce, v nejlepším případě je pak zmíněna sčítačka - na které celý svět těchto jednoduchých kalkulaček opravdu stojí.

V dřevních dobách bez integrovaných obvodů a v jejich začátcích byly kalkulačky pouze stolní. Obsahově hodnotná, bohužel velmi nepřehledná stránka o historických kalkulačkách i s blokovými a obvodovými schématy je zde. Nejnázornější jsou právě schémata těch nejstarších stolních přístojů. Tam jsem konečně zjistil, jak taková vnitřní struktura kalkulačkového "procesoru" skutečně vypadá.

Dalším důkazem, že ne všechny kalkulačky obsahují mikroprocesor je kalkulátor Busicom 141-PF, který byl uveden na trh v roce 1971 a byl prvním stolním kalkulátorem s mikroprocesorem na světě (Intel i4004). Do té doby komerčně dostupné mikroprocesory jednoduše neexistovaly. Kalkulačky ano.

Kalkulačka se základními početními funkcemi je jen velmi sofistikovaný logický obvod, založený na sadě posuvných registrů a sčítačce - nikoli na mikroprocesoru !

Je ale možné, že ty úplně nejnovější jednoduché kalkulačky jsou již vytvořeny na bázi nějakých mikrokontrolérů (ARM, PIC, AVR...).

—————

Zpět