Vím že nic nevím


Jak na převod MIDI souborů na WAV nebo mp3

04.08.2012 19:39

 

Teď asi čekáte návod nebo že navrhnu nějaký prográmek, který to udělá… NE ! Převod MIDI souboru na WAV je narostá pitomost ! Nic takového neexistuje. I když na to existují programy, které to údajně umí.

Proč tohle tvrdím ? Protože chápu rozdíl mezi souborem MIDI a WAV. Tenhle rozdíl je zásadní:

 

U MIDI (Musical Instrument Digital Interface) se nejedná o záznam zvuku jako takového, ale pouze o seznam příkazů pro generátor zvuků (syntezátor, zvukovou kartu), jaký zvuk kterého nástroje má kdy zahrát (v principu, MIDI toho umí ještě víc). Jak bude skladba uložená v MIDI znít záleží na tom jaké zvuky výrobce zvukové karty nebo syntezátoru použil. V klasickém PC se obvykle používá softwarová emulace syntezátoru s názvem Microsoft GS Wavetable SW Synth. Starší zvukové karty měly syntezétor „zadrátovaný“ napevno ve svých obvodech a zvuky od různých výrobců zněly různě.

 

WAV (mp3) je na rozdíl od MIDI prostý záznam zvuku - toho co slyšíte. Nic víc a nic míň. Stejně jako se donedávna nahrával zvuk na magnetofonový pásek. Nemusí to být jen zvuk hudebních nástrojů ale zvuk jakýkoli. Třeba hlas řečníka nebo zpěv ptáků… mp3 je vzásadě totéž – soubor mp3 je ale zmenšen, ochuzen o některé informace z původního zvuku, které pro lidské ucho nejsou zcela nezbytné k zachování původího zvukového vjemu. Výhodou je pak, že v PC nebo v přehrávači zabere mnohem méně místa než WAV ovšem za cenu mírné ztráty kvality nahrávky.

 

Hm, to je všechno pěkné, ale nějak to přece musí jít, chci poslouchat MIDI soubory na mém mp3 přehrávači…

 

Ale samozřejmě že to jde. Ale k tomu nepotřebujete žádný převodník. Prostě si ten MIDI soubor během přehrávání normálně nahrejte to WAV (nebo mp3). Například zvukové karty Sound Blaster Live! to umí přímo – v softwarovém mixu zvukové karty jen musíte zapnout „Record what you hear“. A když tuhle funkci zvuková karta nemá, můžete si pomoci propojením výstupu zvukové karty (zelený konektor) s linkovým vstupem (modrý konektor) a poté MIDI skladbu nahrát do WAVu třeba free programem Audacity (kterým jej pak můžete převést i na mp3). „Převod“ MIDI na WAV nebo mp3 umí i oblíbený přehrávač Winamp – ten ovšem dělá jen to, co jsem právě popsal – zvuky nástrojů z Microsoft GS Wavetable SW Synth nahraje přímo do audio souboru.

 

A kde se tedy vzaly ty programy pro převod MIDI do WAVu ?

 

A některé jsou dokonce placené... ! Výrobci těchto programů pouze zneužívají neznalosti zájemců. V tom lepším případě je program zadarmo a dělá totéž, co jsem popsal výše (zaznamená přehrávaný MIDI soubor se zvuky Microsoft GS Wavetable SW Synth do WAVu). Nejdená se ovšem o žádný převod, ale jen o nahrávku toho, co vygeneruje synteátor. V horším případě ten program MIDI soubor "převede" pomocí nějakých nepříliš kvalitních vlastních vnitřních zvuků a v úplně nejhorším případě neudělá nic a akorát vám do PC nainstaluje nějaký ten malware nebo virus...

—————

Zpět